ABC-ul Emoțiilor

Din dorința de a-i ajuta pe copii să-și crească inteligența emoțională a apărut “ABC-ul emoțiilor”, un proiect educativ realizat de Asociația Părinților Isteți sub forma unei suite de emisiuni video și audio cu și pentru copii.

Fiecare din noi simte în fiecare zi o mulțime de emoții, care vin și pleacă precum valurile mării sau precum mașinile pe sosea. Indiferent de vârstă, e important să știm că emoțiile nu sunt bune sau rele, ele vor doar să ne “spună” lucruri despre noi. Spre exemplu, teama ne spune că nu ne simțim în siguranță, iar tristețea ne arată că am pierdut ceva drag nouă.

Copiii, în special, au nevoie să li se explice pe înțelesul lor cum se simt diverse emoții, în ce situații le pot simți și ce pot face în acele momente.

Împrietenindu-se cu propriile trăiri și descoperind universul emoțiilor umane, copiii învață să-și recunoască emoțiile și știu ce pot face, în funcție de fiecare emoție în parte. În felul acesta dau dovadă de inteligență emoțională, iar asta îi ajută să se simtă mai bine, mai puternici și mai stăpâni pe ei. În plus, îi ajută să-i înțeleagă mai bine pe cei din jur și să-și facă prieteni.

Cultivându-le copiilor inteligența emoțională, ei vor fi mai bine pregătiți pentru provocările vieții și vor deveni adulți echilibrați, care vor gestiona rațional și calm situații complicate.

Un copil inteligent din punct de vedere emoțional este conștient de emoțiile sale și vorbește liber despre ele, recunoscând în același timp emoțiile celor din jur. El știe să își gestioneze emoțiile, având comportamente rezonabile chiar și atunci când lucrurile nu merg așa cum și-ar dori și nu abandonează o activitate atunci când aceasta devine dificilă.

Se spune ca inteligența emotionala are o puternica determinare genetica, insa ea poate fi cultivata de la varste fragede si dezvoltata pe tot parcursul vietii.

Proiectul “ABC-ul emoțiilor” constă într-o suită de emisiuni video și audio realizate de Ana Ștefania Chiru, Ada Gligor și Ana Rădulescu, trei fete care, la vârsta de doar 7 ani, sunt interesate de lumea emoțiilor și de relații armonioase la școală.

În cadrul emisiunii, cele trei prietene oferă exemple ușor de înțeles și le oferă copiilor exerciții practice prin care își pot crește inteligența emoțională.

Consultant de specialitate în cadrul proiectului este Adriana Mitu, psiholog și psihoterapeut specializat în lucrul cu copiii.

Urmărind emisiunea “ABC-ul emoțiilor”, copiii află care sunt emoțiile pe care le simt cel mai des, precum bucuria, frica, furia și tristețea, dar și ce emoții simt atunci când învață, cum ar fi încrederea, curiozitatea și mândria. Nu în ultimul rând, emisiunea abordează emoții precum iubirea, iertarea, invidia, compasiunea, vinovăția, rușinea și recunoștința – emoții pe care le simțim în relație cu ceilalți.

Toate episoadele emisiunii ABC-ul emoțiilor se găsesc AICI.