ABC-ul Emoțiilor

 

Un copil inteligent din punct de vedere emoțional este conștient de emoțiile sale și vorbește liber despre ele, recunoscând în același timp emoțiile celor din jur.

Din dorința de a-i ajuta pe copii să-și crească inteligența emoțională a apărut “ABC-ul emoțiilor”, un proiect educativ realizat de Asociația Părinților Isteți sub forma unei suite de emisiuni video și audio cu și pentru copii.

Fiecare din noi simte în fiecare zi o mulțime de emoții, care vin și pleacă precum valurile mării sau precum mașinile pe sosea. Indiferent de vârstă, e important să știm că emoțiile nu sunt bune sau rele, ele vor doar să ne “spună” lucruri despre noi. Spre exemplu, teama ne spune că nu ne simțim în siguranță, iar tristețea ne arată că am pierdut ceva drag nouă.

Copiii, în special, au nevoie să li se explice pe înțelesul lor cum se simt diverse emoții, în ce situații le pot simți și ce pot face în acele momente.

Împrietenindu-se cu propriile trăiri și descoperind universul emoțiilor umane, copiii învață să-și recunoască emoțiile și știu ce pot face, în funcție de fiecare emoție în parte. În felul acesta dau dovadă de inteligență emoțională, iar asta îi ajută să se simtă mai bine, mai puternici și mai stăpâni pe ei. În plus, îi ajută să-i înțeleagă mai bine pe cei din jur și să-și facă prieteni.

Cultivându-le copiilor inteligența emoțională, ei vor fi mai bine pregătiți pentru provocările vieții și vor deveni adulți echilibrați, care vor gestiona rațional și calm situații complicate.

Un copil inteligent din punct de vedere emoțional este conștient de emoțiile sale și vorbește liber despre ele, recunoscând în același timp emoțiile celor din jur. El știe să își gestioneze emoțiile, având comportamente rezonabile chiar și atunci când lucrurile nu merg așa cum și-ar dori și nu abandonează o activitate atunci când aceasta devine dificilă.

Se spune că inteligența emoțională are o puternică determinare genetică, însă ea poate fi cultivată de la vârste fragede și dezvoltată pe tot parcursul vieții.

Proiectul “ABC-ul emoțiilor” constă într-o suită de emisiuni video și audio realizate de Ana Ștefania Chiru, Ada Gligor și Ana Rădulescu, trei fete care, la vârsta de doar 7 ani, sunt interesate de lumea emoțiilor și de relații armonioase la școală.

În cadrul emisiunii, cele trei prietene îi invită pe copii într-o călătorie interesantă pe tărâmul lui “Mă simt”, pentru a descoperi ce sunt emoțiile și sentimentele, care este diferența dintre ele, cum se simt și cum apar în corpul nostru. Călătoria prin tărâmul lui “Mă simt” începe cu o serie de episode în care copiii descoperă conceptele de bază care să-i ajute în înțelegerea universului emoțiilor:

1. Emoțiile

2. Senzațiile

3. Simțurile

4. Gândurile

5. Comportamentele

Odată înțelese conceptele de bază, copiii pot afla care sunt și cum se simt emoțiile pe care oamenii le simt cel mai des:

1. Bucuria

2. Tristețea

3. Frica

4. Îngrijorarea

5. Curajul

6. Furia

7. Calmul/Relaxarea

8. Dezgustul

9. Mirarea/Surprinderea

10. Vinovăția și Rușinea

11. Încrederea

12. Frustrarea

13. Curiozitatea

14. Invidia

15. Mândria

16. Gelozia

17. Iubirea

Cele trei prietene oferă exemple ușor de înțeles și le oferă copiilor exerciții practice prin care își pot crește inteligența emoțională, învățând și despre cum se simt și emoții precum:

18. Entuziasmul

19. Motivația

20. Răzbunarea

21. Iertarea

22. Exclus/respins

23. Umilit

24. Respectul

25. Pierderea

26. Empatia

27. Dezamăgirea

28. Recunoștința

Consultant de specialitate în cadrul proiectului ABC-ul Emoțiilor este Adriana Mitu, psiholog și psihoterapeut specializat în lucrul cu copiii, trainer și instructor aware parenting acreditat international.

Urmărește AICI toate episoadele din cadrul proiectului ABC-ul Emoțiilor, realizat de Asociația Părinților Isteți și sponsorizat de AQUA Carpatica Kids.