Primele 1000 zile

 

Primele 1000 de zile este un proiect realizat de Asociația Părinților Isteți pentru a sublinia importanța primelor 1000 de zile din viața copilului, începând din prima zi de sarcină a mamei și până la aniversarea de doi ani.

Proiectul este dedicat părinților aflați la început de drum, care vor să le ofere copiilor un start bun in viață, înțelegând că primele 1000 de zile sunt cele mai importante pentru dezvoltarea psiho-emoțională a copilului.

În cadrul proiectului „Primele 1000 de zile”, Simona Dragomir a realizat o serie de ediții speciale ale emisiunii radio „Trăiește Sănătos cu Simona”, difuzată la Itsy Bitsy FM, intervievând unii din cei mai buni specialiști în domenii precum sănătate peritanatală si postnatală, nutriție, educație și îngrijire timpurie a copiilor.

Emisiunea Primele 1000 de zile a fost sponsorizată de AQUA Carpatica, gustul purității.

Printre specialiștii invitați în proiect se regăsesc Vania Limban, consultant în alăptare și sănătate perinatală și prima moașă independentă din România, Ana-Raluca Chișu, Fondatorul Asociației KinetoBebe, Pr. Dr. Anca Doina Pleșca, medic și profesor universitar, Cristiana Boca, expert educație timpurie CEDP Step by Step, Valentian Chelan, directorul Grădiniței Bambi și Ioana Grindean, expert în politici publice și directorul executiv al Ready Nation Ro.

Vania Limban abordează teme precum importanța comunicării cu bebelușul în primele 1000 de zile, rolul contactului piele-pe-piele, practicarea mindfulness-ului în timpul inițierii alăptării și rolul moașei înainte și după naștere.

Ana-Raluca Chișu atrage atenția asupra nevoii de mișcare a bebelușului și despre importanța stimulării motorii a nou-născutului prin exerciții simple și printr-o poziționare corectă a corpului.

Pr. Dr. Anca Doina Pleșca oferă informații despre dezvoltarea fizică și cognitivă a copilului în primele 1000 de zile, dezvoltarea sistemului său imunitar, nutriția mamei în timpul sarcinii și în perioada de alăptare, precum și despre hrana bebelușului și diversificare.

De asemenea, specialiștii în educația și îngrijirea timpurie a copiilor invitați în proiect abordează subiecte precum dezvoltarea socio-emoțională a copiilor în primele 1000 de zile, stimularea dezvoltării și învățarea la copiii mici, activități potrivite în funcție de etapele de dezvoltare, tranziția între familie și instituțiile de îngrijire sau alegerea unor servicii de educație timpurie de calitate.

Urmărește AICI toate interviurile din cadrul proiectului Primele 1000 de zile, realizat de Asociația Părinților Isteți și sponsorizat de AQUA Carpatica, gustul purității.